WBSO

Wat is de WBSO?

Misschien heb je wel eens gehoord van de WBSO. Dit houdt in: wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Dit is om bedrijven te blijven stimuleren om met nieuwe technische innovaties te blijven komen en om deze drempel wat makkelijker te maken. In totaal is er ongeveer 1,3 miljard aan subsidie om te verlenen aan bedrijven die deze plannen durven maken. Het is natuurlijk een groot bedrag, maar het is voor het bedrijf wel belangrijk om te weten of je een subsidie kunt verwachten in de toekomst, om zo met vertrouwen plannen te maken en hier tijd in te gaan steken. 

Wanneer aanvragen?

De WBSO kun je aanvragen wanneer je met jouw bedrijf een nieuwe technische ontwikkeling door wil gaan maken, maar waar het bedrijf nu nog niet toe in staat is. De ontwikkeling moet technisch dan ook nieuw zijn en mag nog niet eerder gebruikt zijn voor jouw bedrijf ook mag het inhouden dat je een technisch probleem binnen het bedrijf op wil lossen. Het is dan ook de bedoeling dat je als bedrijf het plan gaat onderzoeken en vervolgens kunt bewijzen dat het plan werkt. Ook wanneer het plan uiteindelijk niet blijkt te werken, kun je de WBSO ontvangen. 

WBSO

Voor ieder bedrijf een oplossing

Wanneer er zo’n oplossing of een nieuwe technische ontwikkeling bedacht en ontwikkelt moet worden, dan zijn er natuurlijk veel verschillende mensen mee bezig en de WBSO vergoedt eigenlijk alle loonkosten die er voor deze mensen betaald worden. Het maakt niet uit of je een groot bedrijf, klein bedrijf hebt of dat je een zzp’er bent. Uiteindelijk kan ieder bedrijf aanspraak maken op de WBSO. Voor een eenmanszaak gelden er andere regels dan voor een groot bedrijf, omdat deze natuurlijk geen extra personeel in dienst heeft. Je kunt informeren om te kijken of jij aanspraak kunt gaan maken op de WBSO om zo te blijven innoveren.