Aanhanger

Redenen om je aanhanger rijbewijs te behalen

Er kunnen verschillende redenen zijn om je aanhanger rijbewijs te halen. De een wil dit rijbewijs halen om bijvoorbeeld bij verhuizingen met zwaardere aanhangers te mogen rijden, een ander heeft een dergelijk rijbewijs nodig voor zijn of haar werk. Veel rijscholen bieden naast de rijlessen voor een brommer- en autorijbewijs, rijlessen aan voor tal van andere soorten rijbewijzen. Het aanhanger rijbewijs is hier een goed voorbeeld van! In dit artikel vertellen we je meer over de redenen en de noodzaak om dit rijbewijs te halen. Heb jij al een rijschool op het oog, waar je rijlessen voor het halen van dit rijbewijs zou kunnen volgen?

Aanhanger rijbewijs

Aanhanger rijbewijs halen is niet altijd noodzakelijk

Het is wettelijk vastgelegd dat je niet voor iedere aanhanger een apart rijbewijs nodig hebt. Zo is het met je normale autorijbewijs, ook wel rijbewijs B genoemd. Mogelijk om met aanhangers van maximaal 750 kilo te rijden. Let wel, het gaat hierbij om het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht tezamen. Mocht de aanhanger zwaarder dan 750 kilo zijn, dan mag je hier enkel mee rijden als de combinatie met de auto niet zwaarder is dan 3,5 ton.

Vergelijkbaar met het rijbewijs B, wordt ook een rijbewijs B+ aangeboden. Met dit rijbewijs mag je iedere aanhanger trekken, mits het gewicht van de aanhanger en auto samen niet zwaarder is dan 4,25 ton.

Osseforth

Rijbewijs halen voor je werkgever

Een van de redenen om rijlessen te volgen voor het halen van dit rijbewijs, kan zijn dat je vanuit je werkgever deze opdracht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een klus- of bouwbedrijf, welke regelmatig grote en zware bouwmaterialen moet kunnen vervoeren. Voor deze bedrijven is het prettig als een paar medewerkers over een aanvullend rijbewijs beschikken om met zware aanhangers te mogen rijden. Het rijbewijs B+ zal in veel gevallen niet volstaan voor deze bedrijven, waardoor het rijbewijs BE noodzakelijk is.