Werkplekinrichting

Hoe zorg je voor de beste werkplekinrichting?

Een goede werkplekinrichting is essentieel voor de productiviteit en welzijn van je werknemers. Het is misschien belangrijker dan je denkt. Maar dit kan tot veel verbetering zorgen. Ten eerste kan de productiviteit omhoog gaan. Ook gaat samenwerken en communicatie makkelijker en gaat het verzuim omlaag. Er zijn dus veel redenen om als werkgever goed na te denken over de optimale inrichting van je werkplaats. Maar soms kan het wat veel worden. Het is dus handig voor een werkgever om te weten wat nou juist wel belangrijk is bij het goed inrichten van je werkplek. 

Werkplekinrichting

Een gezonde werkplek

1 van de belangrijkste punten als het gaat om de inrichting van je werkplek is ervoor zorgen dat je werknemers op een gezonde manier aan de gang kunnen gaan. Gezondheid en werkplezier zijn tegenwoordig erg belangrijke onderwerpen. Veel mensen hebben een baan waarbij ze voor meerderdeel van de dag moeten zitten. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je werknemers geen gezondheidsklachten krijgen. Een ergonomische werkplek is dus ideaal. Een gezonde werkplek is niet alleen van belang voor je werknemers fysieke gezondheid maar ook hun mentale gezondheid. Dit is beter voor de productiviteit en verhoogd de resultaten.

Ergonomie

Als het gaat om de beste inrichting van je werkplaats is ergonomie een erg belangrijk begrip. Je hebt er misschien al een van gehoord. Maar wat betekent het nou precies? Ergonomie verwijst naar het aanpassen van de omgeving van de mens. Dit komt op vele manieren voor, maar in een werksituatie verwijst dit meestal op een gezonde en efficiënte manier van werken. Om op een ergonomische manier te werken hebben je werknemers een aantal hulpmiddelen nodig. Denk hierbij aan een werkplek die te verstellen is op hun lichaam en houding. Of een stoel waar ze comfortabel en rechtop in kunnen zitten. Maar dit komt ook in kleinere manieren voor zoals een ergonomische muis of een laptopstandaard. 

De juiste werkhouding

Zoals eerder vermeld is het voorkomen van houdingsklachten zeer belangrijk op het werk. Om te zorgen voor de juiste werkhouding moet je vooral kijken naar de bureaustoel, bureau zelf en thuiswerkplek van je werknemer. Deze spelen allemaal een belangrijke rol. Aangezien de meeste mensen de hele dag moeten zitten is het belangrijk om een stoel te hebben die voor een gezonde zithouding zorgt. Ook is het belangrijk dat het bureau instelbaar is zodat je werknemers kunnen afwisselen tussen zitten en staan. De thuiswerkplek moet deze eigenschappen ook bevatten. De gezondheid thuis is net zo belangrijk. 

Geluid op werk

Ook al klinkt het niet misschien niet zo belangrijk is het toch van belang om even na te denken over het geluid op kantoor. Je werknemers hebben hier de hele dag mee te maken. Zoals de telefoon die overgaat, overleggende collega’s, schuivende meubels en nog veel meer. Dit kan afleidend en hinderend zijn voor je werknemers. Een manier om dit te verminderen is door gebruikt te maken van panelen. Denk aan akoestische thuiswerk schermen, akoestische plafondeilanden en fotopanelen.