Financial lease met lage bijtelling
Auto’s met een laag bijtellingspercentage zijn vaak iets duurder in aanschaf, omdat het vaak over relatief ‘jonge’ auto’s gaat. Het lage bijtellingspercentage zorgt er echter voor dat er per jaar enkele honderden euro’s bespaard kan worden. Dit kan eventuele extra kosten zeker de moeite waard maken. Vaak is het verschil in bijtelling zelfs groter dan het verschil in de leasekosten die je op jaarbasis betaalt. Je betaalt dan wat meer aan het leasebedrijf per maand, maar dit verschil bespaar je weer op het moment dat je je aangifte inkomstenbelasting gaat indienen. En dat niet alleen: je rijdt ook nog eens een stuk schoner, dus het is ook nog eens beter voor het milieu!
Lage bijtelling en het milieu
De overheid steunt het rijden in auto’s die zo min mogelijk vervuilen. De bijtellingspercentages verschillen dan ook tussen diesel- en benzineauto’s. Hoe schoner een auto is (qua uitstoot), hoe lager het percentage aan bijtelling zal zijn. Op sommige auto’s betaal je zelfs helemaal geen bijtelling! Je betaalt in dat geval dus helemaal geen belasting over het gebruik van de auto. Dit gaat overigens na 2018 volledig verdwijnen. Volledig zonder bijtelling rijden vond de overheid blijkbaar toch niet zo’n goed idee. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen auto’s meer zijn met een extreem lage bijtelling. Er zijn namelijk verschillende modellen die in de 4% of 7% categorie vallen. Ook wij hebben meerdere auto’s met lage bijtelling op voorraad staan.
Uitzonderingen voor bijtelling
Er zijn meerdere uitzonderingen waardoor er geen bijtelling betaald hoeft te worden. De eerste is voor bedrijfswagens die zijn omgebouwd voor het vervoer van gereedschap en materiaal. Deze auto’s acht de overheid niet geschikt voor privé doeleinden (en over het algemeen zijn ze dat ook niet). Hier hoef je dan ook geen bijtelling over te betalen. Let er wel op dat hier specifieke voorwaarden voor gelden. Aangezien deze voorwaarden nogal eens veranderen, is het aan te raden om deze te raadplegen op de website van de Belastingdienst.
De tweede (en meest voorkomende) manier om geen bijtelling te hoeven betalen, is door een sluitende kilometeradministratie bij te houden. De spelregel hierbij is dat er niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gereden mag worden met de auto of bedrijfswagen. Iedere kilometer moet worden geregistreerd, en het moet duidelijk zijn welke ritten voor zakelijke en welke voor privé doeleinden waren. Dit kan bijvoorbeeld met een Excelbestand of een speciale app voor het bijhouden van de kilometers.
Auto’s met weinig bijtelling
Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe schoner een auto is, hoe minder bijtelling er betaald hoeft te worden. We hebben momenteel meerdere auto’s die een zeer laag bijtellingspercentage hebben. Hierdoor ben je op jaarbasis een stuk minder geld kwijt aan extra inkomstenbelasting. Bekijk dus zeker eens onze voorraad of neem contact op met één van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.