betonnetten

Waar gebruik je betonnetten en betonbewapening precies voor?

Welke materialen gebruik je in de bouw?


In de bouw krijg je te maken met verschillende soorten materialen. Beton is een van die materialen. Om beton sterker te maken kan je gebruik maken van wapening in het beton. Een veelgebruikte term voor dit beton is dan ook gewapend beton.

In de bouw wordt er veel gebruik gemaakt van gewapend beton. Dit kan worden gebruikt voor de vloeren, de wanden of de fundering van een woning. In het beton wordt er gebruik gemaakt van een wapening. Deze wapening bestaat uit betonijzer. Dit een bekende wapeningsvorm die veel wordt toegepast. Natuurlijk zijn er ook nog andere materialen die worden gebruikt om beton te wapenen. Hieronder geven we een aantal andere materialen.

Betonstaal en betonijzer

Om beton te kunnen wapenen wordt er altijd gebruik gemaakt van matten die gemaakt zijn van staal. Dit materiaal noem je ook wel het betonstaal of het betonijzer. De betonmatten en betonnetten bestaan uit verschillende staven. Deze staven worden in elkaar gevlochten of zijn aan elkaar gelast. De mazen van de betonnetten kunnen worden versteld naar grote en dikte van het materiaal.

Het materiaal van de matten bevat een structuur als de staven van dikker materiaal zijn. Ook kan er gebruik worden gemaakt van betonnetten die op de bouwplaats al in het beton worden geplaatst. Dit hoeft niet per se op de bouw maar kan ook worden gemaakt in de fabriek.

Als betonnetten worden geplaats moet er rekening worden gehouden met de opgestelde dekking. De dekking moet voldoen aan de vastgestelde normen. Hoe de dekking eruit moet zien is afhankelijk van de plek waar het gewapende beton wordt geplaatst. Het is ook mogelijk om tijdens de bouw een wapening te laten maken van betonijzer.

Verschillende wapeningsmaterialen

Er zijn verschillende materialen om beton mee te wapen. Staal is niet altijd de beste grondstof omdat dit gaat roesten en uiteindelijk voor betonrot kan zorgen. Koolstofvezels worden ook gebruikt om wapeningen van te maken. Koolstofvezels zijn van sterk materiaal en blijven functioneel in extreme omstandigheden.

Een ander materiaal wat ook gebruikt kan worden is glasvezel. Het grote voordeel van glasvezels en koolstofvezel is dat er geen elektriciteit doorheen gaat. Dit is een voordeel in bepaalde beton constructies. Deze materialen hebben veel voordelen, het is opmerkelijk dat het nog niet veel wordt gebruikt als betonbewapening.

Beton bewapenen

Beton is stevig materiaal wat bestand is tegen bepaalde druk. Dit materiaal kan hoge sterktes bereiken maar biedt geen weerstand tegen trek kracht. Door deze trekkracht ontstaan er scheuren in het beton. Dit heeft als gevolgd dat de constructie in kan storten.

Om beton voor te bereiden op schadelijke trekkrachten wordt het gewapend. Om dit te garanderen wordt er veel gebruik gemaakt van betonstaal. Wapeningen en betonstaal zijn dan ook materialen die veel voorkomen in de bouw. De verschillende soorten wapeningen zijn nodig om het beton zo goed mogelijk te beschermen tegen scheuren en instortingsgevaar