Planten beschermen tegen vorst

Veel planten hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. In de zomer is dat tegenwoordig niet zo’n groot probleem meer in Nederland, maar vooral in de herfst en winter kan dat nog wel eens voor problemen zorgen voor tuiniers. Daarnaast kunnen bepaalde planten door vorst bevriezen. Dat is natuurlijk niet goed voor een plant. Planten kunnen daardoor namelijk grote schade oplopen en dat is wat je ten alle tijden juist wil voorkomen. Het is dan ook belangrijk om planten te beschermen tegen te koude temperaturen. Maar hoe doe je dat nou?

Technieken voor in de winter

Soms is het beter om planten te verhuizen als de temperaturen te laag worden. Denk hierbij aan mediterrane en subtropische planten. Deze kunnen temperaturen onder de 5 graden Celsius niet aan, dus kunnen ze beter worden verplaatst naar een andere plek. Daarnaast kan je planten ook isoleren en inpakken. Dit kan met oude dekens, maar bijvoorbeeld ook met kranten. Een derde optie is om planten af te dekken, zodat de vorst niet door kan dringen tot de wortels. Ook zijn er hoezen om planten in te bewaren ter bescherming, zo is er bijvoorbeeld een winterhoes olijfboom om deze plant tegen strenge vorst te beschermen. Ook al kan deze plant wel tot -10 graden Celsius verdragen.

Fruit- en vruchtplanten

Ik kan me voorstellen dat veel mensen het leuk vinden om hun eigen fruit en vruchten te produceren. Winters kunnen dan voor veel tegenslagen zorgen. Als het te koud wordt en gaat vriezen kan dat ervoor zorgen dat er schimmel ontstaat op het fruit en de vruchten. In dat geval is het ten alle tijden af te raden om deze nog op te eten en dat is natuurlijk zonde. Het is dan belangrijk om goed voorbereid de winter in te gaan, door bijvoorbeeld een winterhoes olijfboom aan te schaffen wanneer u een olijfboom in uw tuin heeft staan.