Koolstofweefsel: vederlicht, maar oersterk
Koolstofweefsel is het antwoord op de vraag wat beste innovatie is op het gebied van composieten. Het is namelijk een stof die bijna niets weegt, maar daarbij niet inboet aan kracht. In de ruimtevaart, de vliegtuigindustrie en bij de productie van orthopedische hulpmiddelen zijn ze zeer gelukkig met deze uitvinden. Ook autocoureurs varen er wel bij.
Daarnaast wordt het ook gebruikt bij sportartikelen, zoals racefietsen. Hoe minder gewicht je met je meedraagt als je die berg op moet, hoe beter.
Alleen maar voordelen
Naast het geringe gewicht en de hoge treksterkte, beschikt dit materiaal ook nog eens over een hoge stijfheid en reageert het slechts matig op warmte wanneer het gaat om uitzetting van het materiaal. Verder geleidt het goed elektriciteit en is het prima bestand tegen oxidatie. De producenten van composieten zweren bij dit materiaal. Koolstofvezels hebben een lage rek bij breuk en kunnen daardoor goed worden gecombineerd tot een garen. Wat ook pleit voor het gebruik van koolstofweefsel: het is bestand tegen zeer hoge temperaturen. Het is immers bij de productie al tot temperaturen van duizenden graden Celsius verhit om door middel van een pyrolyseproces vanuit acrylvezels koofstofvezels te verkrijgen.
Verschillende weeftechnieken
Hogesnelheidsweefgetouwen zorgen ervoor dat het koolstofgaren in de meest verrassende patronen worden geweven. Verschillende breedtes, dichtheden en weefpatronen kunnen op de high tech-machines worden ingesteld, zodat voor elke toepassing de juiste koolstofweefsel kan worden gemaakt. Weeftechnieken als vierkant, keper, plat, linnen, et cetera komen veel voor, maar ook designweefsels als visgraat, satijn of diamant kunnen worden verkregen en diagonale lijnen kunnen er mooi uitspringen. Deze laatst genoemde weeftechnieken zijn zeer gewild en worden toegepast om bij luxe-artikelen zoals sieraden een mooie uitstraling te bereiken: de carbonlook.
Koolvezelversterkte kunststoffen
Wanneer men koolstofvezels met kunsthars – epoxy – combineert, komt men tot een composiet dat niet kan overtroffen. Dit composiet, wat je onder vezelversterkte kunststoffen kunt scharen, is ultrasterk maar weegt nagenoeg niets. Voor machine-onderdelen in serieproductielijnen in onder andere de automotive-industrie is dit materiaal dan ook favoriet.