DWG Nederland

DWG Nederland: Ontwerpen in een CAD programma

DWG is een afkorting voor Drawing, ofwel tekenen/ontwerpen. DWG Nederland bestanden worden veel gebruikt door architecten, ingenieurs en andere bouw- en ontwerp professionals om technische tekeningen en blauwdrukken te creëren. De DWG bestanden beschikken over met 2D- en/of 3D-ontwerpgegevens. DWG-bestanden worden gemaakt in een professionele Computer-Aided Design (CAD) programma die bestaan uit gegevens van vectorafbeeldingen en metagegevens die zijn geschreven in binaire codering. Maar wat is de geschiedenis van de DWG bestanden en wat zijn de voordelen van CAD programma’s?

DWG Nederland

Geschiedenis van DWG bestanden 

DWG is ontwikkeld door AutoDesk in eind jaren zeventig. Toen computers de ontwerp industrie begonnen te veranderen, werd een licentie gegeven door Autodesk in 1982 voor de AutoCAD. In de beginfase van DWG konden computers nauwelijks overweg met 2D-afbeeldingen. Maar naarmate de hardware verbeterde, werd het DWG-formaat veel beter geschikt voor zowel 2D als 3D-afbeeldingen. Dit is tegenwoordig een standaard van het bestandsformaat. Het DWG formaat is het meest gebruikte formaat voor CAD-tekeningen. Dit komt voornamelijk door het gemak van de ontwerpen, exporteren en delen van DWG bestanden. Een DWG bestand kan bijvoorbeeld zelfs met bepaalde mobiele apps op de mobiel geopend worden. Hierdoor kunnen gebruikers het bestand op afstand bewerken en delen.

Voordelen Computer-Aided Design (CAD) programma’s 

Het eerste en grootste voordeel van CAD programma’s is het feit dat deze de productiviteit van de ontwerper verhoogd, het verbeter de ontwerpkwaliteit en het creëert een database voor het ontwerp. Bovendien is het bij een ontwerp vanzelfsprekend dat er wijzigingen aanbrengen moeten worden gedaan in het ontwerpen. CAD programma’s maken het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen, omdat gemakkelijk fouten kunt worden hersteld. Een ander voordeel van het ontwerpen met behulp van een CAD programma is dat het de kans op fouten zodanig verkleint. Dit komt omdat geen handmatige invoer nodig is zodra een tekening gemaakt is.